Weather forecast for today:

High: C° Low:
The Ricky Times
Home - Over mij - Essays & Papers - Contact

De Dingen De Baas

Dystopische Conversational


Een pratende home assistent is al heel wat, maar een mopperende toiletpot, een aan water verslaafde plant of een verleidende blender? De expositie "De Dingen De Baas" veranderd alledaagse objecten in leden van je huishouden. Allemaal met een eigen agenda en mening die ze maar al te graag delen.

De Dingen De Baas is een opdracht vanuit de minor Digital Experience Design. Dit semester stond volledig in het teken van conversational, zowel voice als chatbots. De aanleiding voor het project kwam vanuit de onderzoeksvraag: "Als we een conversational agent een persoonlijkheid geven, hoe veranderd dit de relatie tussen mens en chatbot?". Door het project ten toon te stellen kwamen we een stuk dichterbij een antwoord op deze ingewikkelde vraag.

Het project kreeg media-aandacht en verwonderde een tal van bezoekers tijdens de expositie. Het opent daarnaast een dialoog naar de toekomst van conversational en smart-devices. Een consensus bleek echter wel duidelijk uit reacties van bezoekers; de wereld is nog niet klaar voor objecten met persoonlijkheden.

Techniek

Google Home & Dialogflow


Tijdens het project waren mijn groep en ik verantwoordelijk voor de keuken, waar Zoë de seductive blender en Mortimer de ongeduldige klok zich bevinden. Het uiterlijk en de dialoog van de objecten sloten aan bij hun persoonlijkheden. Zo gebruikt Zoë koosnaampjes als "sweetheart" en "darling" en heeft Mortimer een deftige britse stem. Zoë is de dominante aanwezigheid in het gesprek en kon input van de bezoekers gebruiken in de dialoog, terwijl Mortimer enkel het gesprek wilde onderbreken.

De twee bots zijn gemaakt met Google Home en de tool "Dialogflow". Via een server werd de dialoog opgedeeld tussen de twee bots, zodat zij uit verschillende speakers konden praten. Zoë via Dialogflow en Mortimer via mp3's op de server. Daarnaast voerde de twee bots een gesprek met elkaar als niemand zich in de kamer bevond. Zodra er een motion sensor werd geactiveerd begroette de twee bots de gebruiker in de kamer en werd het gesprek met gebruikersinput geactiveerd.

In de video's is een algemene impressie van Dutch Design Week te zien en een korte demo met mij in de kamer.