Weather forecast for today:

High: C° Low:
The Ricky Times
Home - Over mij - Essays & Papers - Contact

Opdracht omschrijving

Robotica in de zorg


Tijdens het pressure cooker program kwam vanuit Handpicked Agencies een opdracht geïnspireerd op hun bevindingen op SXX Texas. Door de groei van AI worden robots namelijk steeds menselijker. Met de komst van robots zoals de Nao, Pepper en Aibo is de interactie tussen robot en mens net echt. Hoe kunnen deze robots ingezet worden om mensen met een licht verstandelijke beperking meer regie te geven over hun eigen leven?

Het innovatiecentrum van de Amarant groep “Imagine” was tijdens deze opdracht het aanspreekpunt en verzorgde een rondleiding, regelde een sit-down met LVB’ers en gaven feedback bij de eindpresentatie.

Mijn groep en ik hebben 5 weken in-house gewerkt bij New Brand Activators aan de probleemstelling.


Onderzoek

Robotica voor LVB'ers


Uit het onderzoek en de gesprekken met de persoonlijk begeleiders identificeerde we dat er hulp kan worden aangeboden bij het creëren van structuur, het onthouden van taken en het contact met de begeleiders. Een groepsgenoot identificeerde daarnaast vanuit een kennis in de LVB-zorg een kans om robotica in te zetten als een luisterend oor voor de cliënten, die nu alle frustraties opschrijven in een eigen boekje en dit aan de begeleider laten lezen.

De NAO bleek echter wat gelimiteerd om LVB'ers te gaan begeleiden. De volgende generatie "Pepper" robots kunnen naast voice commando en gezelschap ook fysieker taken uitvoeren. Hieronder is een kleine demo rondom bewegingen met de NAO robot te zien.Resultaat

Didi het Praatmaatje


Didi verkleint het gat tussen de begeleider en de cliënt. Hij geeft cliënten het vertrouwen om begeleiders te durven vertellen wat er speelt. Didi verlicht daarnaast de chaos in kleine alledaagse taken zoals plannen en opruimen. Dankzij deze hulp krijgen de LVB’ers meer regie over hun leven door taken waarbij ze minimale hulp nodig hebben toch uit te kunnen voeren zonder de afhankelijkheid van aanwezigheid van menselijke begeleiding.

Door duidelijk te maken hoe dit eruit zou zien is er een maquette gemaakt (met groepsgenoten in de hoofdrol) van scenario schetsen waar Didi een LVB’er mee kan helpen. Deze scenarioschetsen zijn herleid vanuit praktijksituaties van een handboek voor persoonlijk begeleiders van LVB'ers "Handreiking Balans in Beeld (2013)".