Weather forecast for today:

High: C° Low:
The Ricky Times
Home - Over mij - Essays & Papers - Contact

Triton Conversational

Conversational Interface Branding


Of het nu je eerste woordjes tegen Siri zijn of dat je als doorgewinterde Google Home gebruiker al je apparaten smart hebt gemaakt. Het internet is het er over eens; Conversational is happening. Met interesse en nieuwsgierigheid keek ik naar Apple’s Siri, Google’s Assistant en Amazon’s Alexa en vroeg me af: “Als ik een persoonlijke assistent zou ontwerpen, hoe zou deze er dan uit zien?”. Met deze gedachtegang is het ontwerp voor mijn AI personal-assistant “Triton” ontstaan.

De naam Triton komt uit de Griekse mythologie en draagt de titel “messenger of the sea”. Naast mijn fascinatie voor Griekse mythologie, past de naam ook bij de voice assistant; een berichtgever in een zee van data. Triton is een work in progress. Over tijd zal er meer van deze bot worden toegevoegd aan dit portfolio en blijft het een hersenspinsel waar ik met passie over nadenk en aan werk.

Triton heeft drie ("tri") cirkels die de subtiele animaties overbrengen en de interface dynamisch maken..

Visuele representatie

Animatie als body language


De finesse in grote conversational agents van vandaag de dag zit naast de intelligentie, zowel in de stem als de visuele uitingen. Ondanks dat we met onze stem de apparaten aansturen, hebben ze een bijna menselijke manier van het terugkoppelen van het volume van onze stem of de laad tijd voor user-input. Google bereikt dit op hun luxere speakers met simpele cirkels en kleuren en in de assistent app met subtiele animaties. Apple’s Siri heeft echter een digitale wijze en gebruikt een spectrum aan kleuren om voice input visueel weer te geven.

Om mijn fictieve bot Triton meer te laten zijn dan een stem gebruikt Triton subtiele animaties om voice in- en output weer te geven en op een natuurlijke wijze processing-time weer te geven. Dit is gerealiseerd door het animeren van de visuele identiteit van Triton. Animatie voor een voice input systeem lijkt vreemd, echter wordt door populaire chatbots & voice-assistants ook doorgevoerd. Of dit nu de led-display van de Google Home is of de pulserende lichtjes van de Amazon Echo.

Artificial Voice

Een wel erg bekende stem


Naast de visuele input is een groot deel van de conversational agent de stem. Tegenwoordig lijken de stemmen van Google en Siri al behoorlijk op menselijke stemmen door voice synthesis. We kunnen zelfs stemmen nabootsen van Amerikaanse politici. Echter wat als de stem van een conversational agent jouw stem zou zijn?

Door Lyrebird’s AI voice synthesis 300 ingesproken (Engelse) zinnen te voeden, heb ik van mijn eigen stem een conversational stem gemaakt. Met deze 300 zinnen kan het nu ieder woord in de Engelse taal uitspreken zonder dat dit moet worden opgenomen. Al hoewel de stem wat robotisch en emotieloos klinkt, heeft Triton nu een unieke stem, de mijne. Het meegeven van je eigen stem aan een conversational system heeft daarnaast ook wellicht zijn voordelen; je eigen stem klinkt vertrouwelijker en heeft een grotere overtuigingskracht dan een willekeurige Google stem.